Sprawozdanie merytoryczne za rok 2015

Działalność Stowarzyszenia w roku 2015 to głównie wspieranie podopiecznych w rozwoju w każdej dziedzinie. W tym celu Stowarzyszenie nieustannie stara się pozyskiwać środki finansowe z Miasta Rybnika oraz ze środków Unii Europejskiej na realizację zadań wspierających naszych uczniów w rozwoju intelektualnym, osobistym, fizycznym i emocjonalnym oraz zwiększaniu szans na znalezienie pracy po skończeniu edukacji.

W roku 2015 dofinansowanie z Miasta Rybnika uzyskały wnioski:

1). Z rodziną razem - profilaktyka z integracją w tle – 2500zł- cykl spotkań dla uczniów i rodziców z psychologami, konkurs plastyczny, ognisko integracyjne oraz wigilia i jasełka

2). IV Międzynarodowa Olimpiada Integracyjna „Rybnik 2015”- 4000zł - Impreza sportowo - integracyjna dla młodzieży niepełnosprawnej z Rybnika, Jastrzębia, Wodzisławia, Hlucina (Czechy), Słowacji (Nove Kusycke Mesto) oraz dzieci i młodzieży z rybnickich szkół podstawowych i gimnazjum. W części sportowej drużyny piłkarskie walczyły o puchary przy intensywnym i wesołym dopingu kibiców, wśród których przeprowadzono Konkurs Kibica.

3).Nałogom NIE, Turystyka TAK- wyjazdy profilaktyczno- integracyjne-22000zł- 2 wyjazdy: nad morze i do Zakopanego z młodzieżą

4).“Badam, poszukuję, odkrywam” – konkurs doświadczeń fizyczno-chemicznych – 1900zł – konkurs doświadczeń fizyczno-chemicznych edycja I - marzec 2015r. Konkurs dla

młodzieży gimnazjalnej z województwa śląskiego

5).„Wielkanocne międzyszkolne warsztaty terapeutyczno- integracyjne ”-3000zł. - marzec 2015- uczniowie szkół specjalnych brali udział w zajęciach manualnych, plastycznych i rehabilitacyjnych , wspólnie przygotowywali ozdoby wielkanocne i brali udział w konkursie kartek i stroików wielkanocnych

6).“Z ortografią i lekturą za pan brat” – 2500 zł - maj 2015 – międzyszkolny konkurs ortograficzny i dyktando, konkurs plastyczno-literacki “Moja ulubiona książka”.

7). „Międzyszkolne Zawody Pływackie” – wrzesień –grudzień 2015- doskonalenie pływania i zawody dla szkół specjalnych z Rybnika, Czech i Słowacji

Stowarzyszenie Przyjaciół i Wychowanków Zespołu Szkół nr 6 w Rybniku – Dla Dobra w sierpniu 2014 roku otrzymało akceptację projektu partnerskiego pt. EU Specific Learning Disabilities (Sp.L.D.) Policy and Roadmap and Sp.L.D. Teacher&AdultLearner Training- "Europejska polityka oraz kierunki rozwoju w zakresie specyficznych potrzeb edukacyjnych. Szkolenie dla nauczycieli oraz osób dorosłych uczących się", który koordynować będzie pani Barbara Bauerek- Matloch.

Stowarzyszenie było organizatorem oraz współorganizatorem wielu szkolnych imprez dla młodzieży, min: szkolny bal karnawałowy, Tydzień Europejski, Tydzień ekologiczny, wsparło zakup nagród dla uczniów kończących szkołę, zakupiono słodycze z okazji Dnia Dziecka i Mikołaja, dofinansowano Wigilię Szkolną oraz poczęstunek podczas zawodów pływackich i olimpiady. Według potrzeb Stowarzyszenie finansowało zakup nagród dla zwycięzców szkolnych konkursów.

Od lutego 2015 Stowarzyszenie rozliczało zeznania podatkowe, zdobywając 1% z podatku dochodowego na działalność Stowarzyszenia. W tym roku uzyskaliśmy kwotę ok. 7900zł, które Stowarzyszenie przeznaczyło na bieżącą działalność Stowarzyszenia, min. Wsparcie imprez szkolnych typu wigilia, mikołajki, IV Międzynarodowa Olimpiada Integracyjna. Od marca Stowarzyszenie finansuje zajęcia na basenie dla uczniów naszej szkoły.

W grudniu w otwartym konkursie ofert UM Rybnika złożyliśmy wnioski o dofinansowanie działań w roku 2015. Dotację uzyskały projekty:

“Badam, poszukuję, odkrywam” – konkurs doświadczeń fizyczno-chemicznych- 2620 zł

Aktywnie spędzamy czas- warsztaty terapeutyczno- integracyjne – 6180 zł